3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER VE FARKINDALIK GÜNÜ

 

Ben Aslıhan Yokuş. 6 Mayıs 1995 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldim. 6 Ay 10 Günlük pramatüre bir bebek olarak doğduğum için doğuştan görme engelliyim.

 

Eğitim hayatıma ilk olarak halamın öğretmenlik yaptığı Pembe Şeker Anaokulunda başladım ve daha sonra 1 yıl da Narlıdere Merkez Anaokulunda okudum.

 

İlkokul 1.Sınııf oturduğumuz mahallede bulunan 2.İnönü İlköğretim okulunda okumaya başlasam da daha sonra sınıf öğretmenim olan Dilek öğretmenin yönlendirmesi ile Bornova'da bulunan Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulunda 8 boyunca yatılı olarak okudum.

8 Yıl boyunca yatılı olarak okuduğum bu okulda halk eğitim merkezinin düzenlediği bağlama, halk oyunları ve makrome kurslarına katıldım. Okulumuzun ritim grubu, halk oyunları ve müzik korosunda çeşitli programlarda görev aldım. 2 Yıl yüzme kursuna gittim. Okulumuzun goalball spor takımında uzun süre yer aldım. Okul takımı olarak 2 defa görme engelliler okulları arası yapılan turnuva yarışmalarında dereceye girip Türkiye 2.liği kazandık. Ayrıca katıldığım koşu yarışlarında çeşitli derecelerde madalyalar kazandım.

 




06-12-2023

 

 

Okuduğum yatılı okuldaki sınıf öğretmenim olan Özlem öğretmenim bizlere okuma yazmanın dışında günlük hayatımızı tek başımıza sürdürebileceğimiz becerileri kazanmamız için birçok dalda bilgilendirici eğitimler verdi. Bu eğitimler yemek yapmaktan ütüye, bağımsız harekete kadar herşeyi kapsamaktaydı.

 

Liseyi oturduğum semtteki Mehmet Seyfi Eraltay Anadolu Lisesinde okudum. 4 Yıllık eğitimim boyunca tabiki de zorluklar yaşadım fakat hem öğretmenlerim hem de arkadaşlarım ile o zorlukları aşmam çok da zor olmadı. Okulun hem halk oyunları grubunda hem de müzik korosunda çeşitli programlarda görev aldım ve sözel bölümünden mezun oldum.

 

Lise son sınıfta hem EKPSS hem de YGS LYS sınavlarına hazırlanıp girdim. Uşak Üniversitesi Halkla İlişkiler Ve Reklamcılık bölümünü kazandım ve 1 Yıl hazırlık yarım dönem de kendi bölümüm olan sınıfta okurken atamam yapıldı ve Meb'e hizmetli grubunda memur olarak olarak Manisa iline atandım fakat engelim nedeniyle yer değişikliği ile okuyup mezun olduğum Narlıdere Merkez Anaokulunda 2016 yılından itibaren çalışmaya başladım.

 

Bu süreçte Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde 2 Yıl Sosyal Hizmetler bölümünü bitirdim. Meb Bilgisayar Kursunu bitirip sertifika aldım. Hizmet İçi Eğitim, İSG eğitimlerini iyi dereceli puanlar ile bitirdim.

 

Yaklaşık 10 Yıldan uzun süredir Wattpad ve çeşitli sosyal medya plartformlarında birçok türde okunma sayısı yüzbinleri, milyonları bulan hikayeler yazıyorum. Kitapları tarayıp pdf'e dönüştürüp dinliyorum, uzun süredir fitness, plates ve yürüyüş sporları ile ilgileniyorum. 1 Yıldır düzenli olarak diyetisyene gidip 38 kilo verdim. Sosyal medya hesaplarımda engellerin aşılabileceğini anlatan birçok içerik paylaşımı yapıyorum. Kendimi her konuda geliştirmeye, yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum.

 

Her ne kadar toplumun engelli diyerek sokmaya çalıştığı o kalıba uymadığım için yine toplum tarafından yargılansam da, ötekileştirilsem de, yaptıklarım eleştirilse de engelleri aşan, kendini her konuda geliştiren, kendini seven ve güçlü bir kadın olduğum için mutluyum. Unutmayın ki engelleri aşmak için gereken tek şey önyargıları aşmak ve bir adım atmaktır. 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık gününde engellerin ve önyargıların aşıldığı, bizlerin de normal birer birey olduğumuzun kabul edildiği güzel günler diliyorum

 

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi